Saltar a continguts

El Portal

Navegació

Menú principal

Serveis municipals

Parc infantil de l'Hort del Bisbe Ampliar imatge
El Servei d'Intermediació duu a terme un estudi sobre els usos dels parcs infantils
Se'n presentaran les conclusions aquesta tardor

El Servei d'Intermediació i Acció Comunitària de Solsona, posat en marxa per la regidoria d'Acció Social durant el primer trimestre del 2011, té com a finalitat afavorir la convivència i la cohesió social, especialment en relació a conflictes de proximitat veïnal i derivats de l'incompliment de l'Ordenança municipal de convivència ciutadana i la diversitat d'usos de l'espai públic. El seu treball es canalitza en dues direccions: d'una banda, consisteix a atendre demandes ciutadanes vinculades a aquest tipus de problemes i ajudar a buscar solucions en situacions de desacord, i de l'altra, realitza accions per afavorir la convivència. Des del mes de juny s'està duent a terme un projecte preventiu centrat en l'ús dels espais públics, concretament els parcs infantils. Se'n presentaran les conclusions aquesta tardor.

L'estudi sobre els parcs infantils de Solsona té l'objectiu de prevenir problemàtiques de convivència a què poden derivar determinades actiduds que s'hi han detectat. Segons l'equip tècnic del Servei d'Intermediació i Acció Comunitària, la diversitat cultural indueix a utilitzar diferentment el parc i a tenir cura dels fills d'una determinada manera, fet que "provoca que un col·lectiu de pares i mares autòctons ho visqui com una invasió de l'espai per part de la població d'origen immigrant". La percepció d'aquestes diferències fa sentir incòmodes alguns usuaris del parc i, ocasionalment, la situació desemboca en un canvi d'horaris o, fins i tot, d'espai escollit per al lleure.

Però no són només nouvinguts els usuaris dels parcs que provoquen aquesta disfunció, sinó "també mares i nois joves que fumen, mengen pipes i deixen els infants al seu aire". "Aquest col·lectiu també està mal vist".

Des del mes de juny, les tècniques del Servei d'Intermediació han dut a terme un treball d'observació de tots els parcs infantils centrant-se en tres d'ells, el de la plaça del Camp, el del Casal de Cultura i Joventut i el de l'Hort del Bisbe. En diferents horaris, s'ha recollit informació sobre el perfil d'usuaris, les relacions socials que hi mostren, el tipus de joc que s'hi desplega i possibles conflictes que s'hi detecten. A més, les actituds dels infants als parcs s'han comparat amb les que mantenen als patis de les escoles.

Així mateix, s'han realitzat entrevistes a mares autòctones i immigrants i focus grups per obtenir informació d'una forma més dirigida. Paral·lelament, s'ha creat un grup d'experts amb representants d'escoles, responsables municipals de Parcs i Jardins, Urbanisme i Cultura i la Policia Local a fi de recollir-ne aportacions.

En la fase actual del projecte, s'estan redactant propostes d'intervenció que es podran extrapolar en altres espais públics de la ciutat. Tot i que encara s'està treballant en les conclusions de l'estudi, les tècniques municipals han constatat que "en funció del tipus de parc infantil hi freqüenta un perfil determinat de públic". Aquesta és una premissa que serà "important  per la regidoria d'Urbanisme a l'hora de dissenyar futurs espais públics", a banda de "facilitar la prevenció de conflictes".

Aquest treball s'està duent a terme gràcies a una subvenció de 4.000 euros del Pla de barris i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, a través de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, i amb el suport del Pla de Ciutadania i Immigració.

Treball conjunt amb associacions i comunitats de veïns

Des del primer dia en què es va presentar, el Servei d'Intermediació i Acció Comunitària del consistori solsoní ha rebut la col·laboració de les associacions i comunitats de veïns, que han fet aportacions per al funcionament del servei. Igualment, algunes d'elles expliquen a d'altres les pròpies experiències en la resolució de conflictes.  

 

CONTACTE:

  • Servei d'Intermediació i Acció Comunitària (Ajuntament de Solsona): mediacio@ajsolsona.cat - Tel. 973480050 

 

Annex: Díptic informatiu  (pdf 516.83KB)