Saltar a continguts

El Portal

Navegació

Menú principal

El racó de les entitats

Òmnium Cultural, motor a Solsona de les festes catalanes
La Flama del Canigó, Sant Jordi i Sant Galderic són algunes de les cites que l'entitat potencia en el calendari solsoní

Fa tres anys, quan va començar la seva cursa com a delegació al Solsonès, Òmnium tenia una seixantena de socis a la comarca. En un any pràcticament es va doblar aquest nombre i avui ha aconseguit l'adhesió d'unes 150 persones. A un bon ritme està assolint els seus primers tres objectius: créixer socialment, teixir una xarxa de relacions amb entitats i institucions i consolidar algunes dates catalanes en el calendari, com Sant Jordi, Sant Joan i Sant Galderic.   

Òmnium Cultural, amb 25.000 socis arreu del país, celebra enguany mig segle del seu lema "Llengua, cultura, país". A Solsona i la comarca l'entitat va organitzar-se fa tres anys, però la seva presència social ha arrelat amb vigor. Un dels factors que hi juguen a favor és el perfil divers dels socis, tant quant a signe polític i creença religiosa, com a nivell sociocultural i edat. "El denominador comú és l'interès pel país i la cultura catalana en general", diu el president de l'entitat, Ramon Segués.  

 

 

 

 

 

A Solsona i la comarca l'entitat va organitzar-se fa tres anys, però la seva presència social ha arrelat amb vigor

 

 

 

L'emblema de l'entitat són els Premis Drac i la cerimònia de lliurament dels guardons, per Sant Jordi
Ampliar imatge
Imatge de complement

 

 

 

"Ens ha sorprès l'evolució dels Premis Drac, tant per la qualitat com la quantitat de les obres que s'hi presenten i el ressò assolit en l'àmbit nacional"

Per les característiques de la comarca, Òmnium té les condicions idònies per a una bona acollida tant social com institucional. Cada dos mesos es duu a terme una reunió territorial a Barcelona i, segons ha pogut constatar Ramon Segués, "aquí som uns privilegiats, perquè som de les poques seus que vivim les 24 hores del dia en català". Hi ha una sèrie de problemes d'integració que, al Solsonès, "afortunadament no tenim i, per tant, hi ha una part de feina molt ben resolta", apunta el president d'Òmnium del Solsonès. La llengua s'hi viu amb normalitat.

Tanmateix, la implantació i consolidació de l'entitat a la comarca coincideix amb un període d'agressions continuades envers els trets identitaris catalans. "Hi ha coses fonamentals, com la llengua, per a les quals hauríem d'exercir més de catalans", sentencia Segués, fent referència al canvi de llengua que se sol practicar en adreçar-se a una persona nouvinguda o castellanoparlant. Aquesta "és una de les coses en què fallem". En la dimensió política, per a Segués és una qüestió d'unitat i de deixar de banda interessos partidistes.

Des que va néixer la delegació del Solsonès, les fites de les quals l'entitat se sent més orgullosa són l'organització dels Premis Drac, el lliurament dels quals coincideix amb Sant Jordi, i la portada de la Flama del Canigó, la vigília de Sant Joan.

El certamen literari, de fet, s'ha convertit en la insígnia d'Òmnium del Solsonès. "És com la nostra festa major", expressa Segués. "Ens ha sorprès la seva evolució, tant per la qualitat com la quantitat de les obres que s'hi presenten i el ressò assolit en l'àmbit nacional". En l'última edició s'hi van presentar 94 treballs d'arreu dels Països Catalans. La propera convocatòria es farà pública entre final d'any i principi del 2012. No obstant això, Òmnium té el repte d'atraure més públic en la vetllada de lliurament dels premis, que presenta com a plat fort un concert amb un artista de primera línia.  

Una o dues convocatòries al mes

Les mires de la programació d'activitats d'Òmnium Cultural són les d'oferir un o dos actes al mes de tipologia diversa, a més de col·laborar en presentacions de llibres -són diversos els autors que confien en Òmnium com a plataforma de difusió- i altres iniciatives. La resposta social sol ser "privilegiada", segons la qualifica el màxim responsable de l'entitat a la comarca. "Això ens fa pensar que anem seleccionant els temes al gust de tothom".  

 

Vol ser una plataforma que puguin utilitzar entitats i particulars 

 

 

 

Òmnium també és present en diverses iniciatives que duu a terme de forma conjunta amb altres entitats afins. N'és una mostra el conveni amb el Consorci per a la Normalització Lingüística per al programa de parelles lingüístiques. També col·labora amb un grup de joves estudiants que han creat un grup de treball sobre l'obra del poeta J. V. Foix i estan planificant diverses rutes temàtiques per Solsona que s'hi poden vincular. Així mateix, Òmnium va participar amb l'associació Volem Decidir i en la iniciativa popular per dedicar un espai públic de la ciutat a la memòria de Xavier Jounou.  

 

 

Xerrada sobre les consultes sobiranistes a la Vall de Lord
Ampliar imatge
Presentació d'un llibre de Pasqual Farràs
Ampliar imatge

Un dels projectes que l'entitat té la voluntat de potenciar al Solsonès és el Sambori, premi escolar de literatura en català nascut el 1988 al País Valencià. En l'última edició hi ha hagut alumnes premiats del Solsonès en la fase comarcal i l'any que ve l'acte de lliurament de premis tindrà lloc a Solsona. Un dels objectius és que el certamen s'ampliï amb la participació dels cursos de primària. "Hem de fomentar la pràctica d'escriure com a exercici d'expressió", diu Segués, mestre de professió.

El motor del funcionament intern d'Òmnium del Solsonès és la junta de l'entitat, integrada per una desena de persones, que es reuneix una vegada al mes. "Els correus electrònics i els missatges via WhatsApp treuen fum, perquè tenim una comunicació molt fluïda", afirma el seu president.

A més, els socis són informats de les activitats mensualment. D'altra banda, reben un butlletí electrònic setmanal de les delegacions de la Catalunya central. Així mateix, la revista en format paper d'Òmnium Cultural s'envia a domicili trimestralment a tots aquells que hi estan adherits. Els socis també poden beneficiar-se d'un catàleg d'avantatges ("A+A+") amb descomptes en diferents serveis culturals al Solsonès, tot Catalunya i fora del Principat.  

Celebració de Sant Galderic amb xerrada a càrrec de Ramon Solsona, el 2010
Ampliar imatge
Imatge de complement
Link