Saltar a continguts

El Portal

Navegació

Menú principal

Més notícies

10/11/2011
La biblioteca comarcal obrirà les portes a mitjans del 2012
Veure galeria

Fa just dos anys van començar-se els treballs de desmuntatge de les plantes de l'històric edifici de Cal Morató, la nova estructura del qual és previst que presti el servei de biblioteca a la ciutadania a partir de mitjans de l'any que ve. El procés iniciat a final del 2009 per executar el projecte eminent del Pla de barris culminarà en el principal equipament cultural de la ciutat, amb una superfície superior als 1.600 metres quadrats distribuïts en una planta semisoterrani, planta baixa, dues plantes i altell.

Des d'ara i fins a final d'any es treballa en els exteriors de l'immoble, la coberta i el revestiment de les parets i es col·locaran les fusteries de Cal Morató. Mentrestant, els operaris estan fent les instal·lacions interiors. Tot fa preveure que les obres podran quedar enllestides pels volts de Sant Jordi, si bé l'obertura de la biblioteca al públic dependrà de la gestió del fons que coordina el Servei de Biblioteques de la Generalitat.

L'accés a l'equipament serà per la placeta medieval que es recupera en l'encreuament dels carrers de Mirabalda i el Fesolet. Hi haurà una entrada independent per a la nova sala d'usos múltiples i l'accés noble, a través dels arcs de mig punt conservats, a la biblioteca, amb el taulell i un ascensor per a accedir a totes les plantes.

Al semisoterrani, per sota el nivell del carrer del Castell, s'hi condicionarà un espai per a al premsa del dia i la consulta ràpida a internet. Una vidriera menarà a una sala de treball per a grups. També aquí s'hi ubicarà el despatx de direcció de la biblioteca i un dipòsit de llibres.

Els infants tenen el seu espai a la planta baixa, a l'altura del carrer. Segons explica l'arquitecta, Anna Feu, se'ls destina aquesta zona perquè així poden accedir més ràpidament a l'espai, sense interferir en la resta d'usos de la biblioteca, i poden ser visualment controlats des del taulell central. La quitxalla ocuparà una de les parts importants de l'antiga casa del segle XVIII, de la qual s'han respectat les obertures originals.

A la primera planta, orientada cap a la placeta interior, s'hi adequarà, a banda d'una part del fons general, la zona lúdica de novel·les i publicacions, música i cinema, amb taules, però també sofàs. Sobre els arcs centrals s'hi ha projectat una estructura de vidre amb muntants de fusta i acer que deixi entrar la claror. Tal com apunta Anna Feu, "les façanes interiors estan exemptes de complir la normativa del nucli antic per a façanes exteriors i això permet jugar amb la llum natural".

Precisament, el disseny de l'espai, en aquesta banda de la infraestructura, es caracteritza per la lluminositat natural. "Busquem dobles espais que donin més sensació d'obertura, zones diàfanes i amb un control visual molt clar, que requereixi el personal mínim", explica l'arquitecta. D'altra banda, la pedra de l'interior es deixarà vista. "Hi ha una part partrimonial important que s'ha de considerar".

A la segona planta s'hi arriba per l'ascensor, que s'obre a la part central, o bé per les escales, situades a la façana del carrer del Castell. Aquest pis acollirà fons general i una zona multimèdia d'accés a internet. Per tal de contrarestar l'escassa llum natural que hi arriba per les obertures antigues, s'habilitarà "una vidriera a la part superior, tocant al sostre, que alhora ajuda a interpretar la volumetria de l'edifici de Cal Morató", segons indica Feu. Els taulells i els labavos estan situats a cada planta al mateix indret per facilitar l'orientació dels usuaris.

Des d'aquest punt de la biblioteca si s'alça la vista es podrà veure l'altell, que servirà com a espai de suport, complementat amb un office. "El més característic d'aquest espai és el fet que una part es bolqui a l'interior i una altra, a l'exterior", destaca l'autora del projecte.

Anna Feu no s'atrebeix a assenyalar quin serà el racó més atractiu de la biblioteca. "Hi haurà molts espais agradables, ja que l'equipament combinarà molt la llum natural amb zones més pensades per a l'estudi i la concentració", manifesta l'arquitecta per referir-se a la riquesa espacial de l'edifici.

Des de l'exterior, fa uns quants mesos que tornen a ser visibles els característics maons rogencs de Cal Morató, que es van numerar per filades i es van netejar. La façana, igual que la volumetria i la cota dels forjats antics, són els elements que el segle XXI es conserven de la casa de la família d'escultors barrocs.